Tukea masennuksesta ja muista mielen sairauksista toipumiseen

-Siuntio-9209_web

Uhkaako masennussairaus työ-, opiskelu- tai toimintakykyäsi? Aviren kuntoutuskurssi auttaa sinua löytämään voimavarasi ja selviytymiskeinosi sekä kuntoutumaan niin, että suoriudut työstäsi, opiskeluistasi ja muista toimistasi. 

Valittavana on kaksi kurssimuotoa:

  1. avomuotoinen ORAS-kurssi
  2. SILMU-kurssi avomuotoisesti tai majoittuen

Näin haet ORAS- ja SILMU-kursseille

  1. Tarvitset hakemuksen liitteeksi lääkäriltä selvityksen terveydentilastasi (B-lausunto, alle vuoden vanha). 
  2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132. Hakemuksen huolellinen täyttäminen auttaa kuntoutukseen pääsemisessä.   Jos tarvitset apua, soita meille Avireen, autamme sinua mielellämme.
  3. Toimita hakemus ja B-lausunto Kelan toimistoon. 

Katso seuraavat alkavat kurssit

Kela tekee päätöksen kuntoutuksesta. Kuntoutus on sinulle maksuton ja lisäksi voit hakea Kelasta kuntoutusrahaa.

Yhdelle kurssille otetaan 10 henkilöä.

ORAS-kurssi

Kenelle

Kurssi on tarkoitettu työelämässä tai opiskelemassa oleville aikuisille, joiden työ- tai opiskelukykyä uhkaa masennus (lievä tai keskivaikea masennustila). Sinulla on kytkös työ- tai opiskeluelämään tai olet ollut poissa työstä enintään 6 kk viimeisen vuoden aikana. Sinulla on valmiudet osallistua ryhmämuotoiseen kuntoutukseen. Hoitosuhde omaan hoitotahoosi jatkuu kuntoutuksen ajan.

Sisältö

Ohjelma koostuu ryhmätapaamisista ja yksilöllisestä ohjauksesta. Sisällöt muokataan ryhmän tarpeiden ja kykyjen mukaan, niin että kuntoutus on mielekästä koko yhmälle. Teemoina ovat esimerkiksi fyysinen aktivointi ja ohjaus, psykososiaalinen ohjaus ja neuvonta, tietoja ja ohjausta terveyteen liittyvistä asioista ja työelämässä selviytyminen.

Tapaamiset sisältävät keskusteluja, pienryhmätyöskentelyä ja toiminnallisia menetelmiä. Keskeistä on myös yhteistyö kuntoutujien työssä jaksamisen kannalta keskeisten tuki- ja hoitotahojen kanssa. Välitehtävät linkittävät kuntoutuksessa käsiteltyjä asioita arkipäivään.

Kuntoutuksestasi vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat erikoislääkäri, psykologi tai psykiatriseen hoitotyöhön tai mielenterveystyöhön erikoistunut sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä tai sosionomi sekä fysioterapeutti tai liikunnanohjaaja. Jokaiselle kuntoutujalle nimetään omaohjaaja.  

Toteutus

Kurssi kestää enintään 8 kuukautta, jona aikana on 12 ryhmätapaamista ja 3 yksilökäyntiä. Kuntoutuspaikan voit valita asuinpaikkakuntasi mukaiselta ERVA-alueelta, Avire Oy: Helsinki, Siuntio, Lahti, Tampere, Jyväskylä. 

SILMU-kurssit

Kenelle

Kurssi sopii mielenterveyden häiriöitä (lievä tai keskivaikea masennustila ja/tai ahdistuneisuushäiriö; sairauden oireita voi olla laukaisemassa myös työuupumus, vakaassa vaiheessa oleva kaksisuuntainen mielialahäiriö) sairastaville aikuisille, jotka ovat opiskelemassa, työelämässä, palaamassa työhön tai väliaikaisesti pois työelämästä sairauslomalla, kuntoutustuella tai työttömänä.   Vointisi on sellainen, että pystyt osallistumaan ryhmäkuntoutukseen. Hoitosuhde omaan hoitotahoosi jatkuu kuntoutuksen ajan. Omaisesi osallistuu kurssille yhden päivän ajan keskimmäisellä jaksolla.

Sisältö

Suurin osa toiminnasta tapahtuu ryhmissä, mikä mahdollistaa vertaistuen ja aktiivisen osallistumisen. Kuntoutusohjelman sisällöt muokataan ryhmän tarpeiden ja kykyjen mukaan, niin että kuntoutus on mielekästä koko ryhmälle. Teemoina ovat esimerkiksi psykososiaalinen ohjaus ja neuvonta, opiskelussa tai työelämässä selviytyminen, osallisuuden lisääminen arjessa, fyysinen aktivointi ja ohjaus, ravitsemus ja muut terveyteen liittyvät asiat.

Ohjelma sisältävää keskusteluja, pienryhmätyösketelyä ja toiminnallisia menetelmiä. Keskeistä on myös yhteistyö kuntoutujien tuki- ja hoitotahojen kanssa. Omaisesi osallistuu kurssille yhden päivän ajan keskimmäisellä jaksolla. Välitehtävät linkittävät kuntoutuksessa käsiteltyjä asioita arkipäivään.

Kuntoutuksestasi vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat erikoislääkäri, psykologi, fysioterapeutti tai liikunnanohjaaja ja psykoterapeutti tai psykiatriseen hoitotyöhön tai mielenterveystyöhön erikoistunut sairaanhoitaja. Jokaiselle kuntoutujalle nimetään omaohjaaja. 

Toteutus

Kurssi kestää enintään vuoden, jona aikana on kolme 5 päivän kuntoutusjaksoa. Voit osallistua avo- tai laitosmuotoisesti tarpeesi mukaan. Avire tuottaa palvelua Helsingissä ja Siuntiossa.

Kysy lisää!

 
Paula Kivekäs
kuntoutuskoordinaattori
puh. 0400 373 024
paula.kivekas@avire.fi


Janette Havia
myyntipäällikkö
puh. 050 462 1061
janette.havia(at)avire.fiAino Hokkanen
kuntoutuskoordinaattori
p. 044 7060 162
aino.hokkanen(at)avire.fi

Esitteet


Aviren kuntoutus tuo tuloksia!

Tutustu mielenterveyskuntoutuksen vaikuttavuuteen